Описание: Какво е CNC машина?

22.05.2019

Напоследък всеки трети човек има представа какво представлява машината с ЦПУ. Всички видяха елементарен 3D принтер. Принципът на неговата работа е подобен на дизайна на съвременното оборудване. Електронното пълнене е почти същото, те имат различни механични компоненти.

Тип на оборудването

Преди 10 години много малко хора се интересуваха какво представлява машината с ЦПУ. Но сега почти всеки втори продукт за ежедневието и индустрията се произвежда чрез софтуерния контрол: смартфони, телевизори, играчки, метални части. Дори процесът на производство на пластмасови бутилки се контролира от машини.

какво е cnc машина

CNC означава:

  • H - цифров. Параметрите се въвеждат в паметта на машината във форма, която операторът може да разбере. Преизчисляването на стойностите в машинния код се извършва автоматично.
  • P - софтуер. Работата с машината се извършва чрез интуитивни приложения. На някои модели съществува възможност за 3D реализация на процеса.
  • U - управление. Целият цикъл след изтеглянето на програмата се извършва автоматично.

един Оператор на машини с ЦПУ може да произвежда до няколкостотин части на ден. Преди това това беше възможно само с координираната работа на целия екип. Чрез "интерфейс човек-машина" контролните кодове се зареждат незабавно в контролера. Инсталира се детайл и не се изисква по-нататъшно човешко участие до края на цикъла.

Широко познат на базата на CNC плазмени фрези, фрезови машини, стругове, за обработка на дърво, координатно-пробивни преси, плазмено рязане. Има огромен списък от машини, които се различават по предназначение, дизайн.

Машината, управлявана от CNC, е най-разнообразният вариант за обработка на материали в автоматичен режим. Съкращението означава цифров програмен контрол. Конструкцията на машината включва контролер, отговорен за преместването на инструмента и частите.

Видове оборудване

Струговете от предишното поколение бяха контролирани ръчно с ръчни колела. Преди това не знаех какво е машина с CNC. За много хора това оборудване просто не беше достъпно.
оператор на машина с ЦПУ

По проект машините са разделени на:

  • Включване.
  • Фрезоване.
  • Струговане и фрезоване.
  • Координация, портал.
  • Вертикални и хоризонтални.

Като се има предвид това, което е машина с ЦПУ, може да се каже, че тя винаги е многоосева. Има вертикално и хоризонтално движение. Също така, всяка инсталация е оборудвана с мощен възел на шпиндела.

Начална последователност

Създаването на кодове на контролни програми започва с прехвърлянето на размерите на чертежа към стандартните циклични прозорци. Командите се записват в процеса на компилиране и записване на въведените стойности. Задачата на оператора е да настрои точката на закрепване на инструмента. Това е началната позиция на движението на ножа.
CNC дървообработваща машина

Измерва се по-точна начална точка безконтактни сензори системи. Добре известни производители на последните са Heidenhain и Renishaw. След като въведете необходимите стойности, просто натиснете бутона за стартиране на автоматичния цикъл.

По време на процеса на рязане операторът контролира целостта на инструмента и съответствието на получената част с чертежа. Всяка CNC машина за метал има функция на пауза за премахване на стружки и други чужди включвания от зоната на рязане. Цялото управление е интуитивно. След като е проучил подробно една система, бързо овладейте работата на другите.

Същият принцип на системите за управление се дължи на историята на развитието на CNC. Първоначално имаше проста компания за контрол на желязо Fanuc. Идеята на пионерите за удобен начин на работа с машините е усъвършенствана от много компании и подобрена. Фирма като Siemens е последовател на легендарните CNC системи.

Работа с листов материал

При работа с листов материал се изискват най-простите CNC системи. Фрезова машина дървена машина може да се управлява от настолния компютър. Но за да контролирате осите ще е необходима карта за разширение. Цената на последното е ниска, ценовият диапазон започва от 3 хиляди рубли.
CNC машина за метал

Ниската цена на конструкцията и простотата на системата за управление позволиха на много хора да използват програмите за машини с ЦПУ, които много хора имат в собствения си гараж. Компонентите се поръчват чрез интернет. Това производство е избрано от мебелни фабрики, цехове. CNC-системата помага за получаване на оригинални чертежи, за рязане на листове с висока точност.

металообработване

Стругове и фрези за рязане и обработка на метали - това е най-голямата група оборудване, изградена на базата на CNC. Пятиосното движение на инструмента е напълно достатъчно, за да получите най-сложните контури на частите. Останалите оси са спомагателни.

При обработката на металите се контролират скоростта на рязане, дълбочината на проникване на инструмента и износването на ръбовете. Корекциите се правят автоматично, когато стойностите се отклоняват от зададените. Програмираното раздробяване на чипове е реализирано за оптимално отстраняване на чипове от обработваната област.

Охлаждащата течност се подава едновременно с потопяването в детайла и завършва, когато режещият инструмент се прибира. Най-малко една ос се върти. Това е самата част или режещ инструмент.

Основни компоненти на оборудването

Операторът комуникира с машината през контролния панел. Изчислителните операции се извършват с CNC процесор. На панела има съединители на стандартни интерфейси за зареждане и разтоварване на програми, създаване на аварийни архиви.
програми за CNC машини

Кабелната технология е монтирана на охлаждащия радиатор заедно с CNC модула и е електрически свързана с нея чрез шината. Инсталирани са стандартни интерфейси. RS232, RS432, USB, може да се монтира конектор за SD-карта.

Твърдият диск на вградения компютър служи като резервно място за копиране на RAM. В други случаи той използва флаш карта. За да се осигури висока точност на позициониране, машините са оборудвани със съвременни сервомотори с вградени сензори за позициониране. Освен това се добавят и линейни сензори с резолюция от 0,01 микрона.